Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
i.oana pe Simpatie.ro
Femeie
20 ani
Bucuresti
cauta Barbat
20 - 45 ani
Agora / Opinii / Cine face legea īn Romīnia  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Cotidianul
24 ianuarie 2018,  Ioana Radu.


Comisia Europeană, noi presiuni īn cazul legilor justiției

Comisia Europeană se declară miercuri „īngrijorat㔠īn legătură cu evoluţiile recente din Romānia privind independența sistemului judiciar, cerānd Parlamentului de la Bucureşti „să regāndească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”, referire la legile justiției.

Apelul către Parlamentul Romāniei este făcut de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, care au semnat o declarație comună īn acest sens, publicată pe site-ul Comisiei.

Iată declarația celor doi oficiali europeni:

„Urmărim cu īngrijorare evoluțiile recente din Romānia. Independența sistemului judiciar romānesc și capacitatea sa de a combate īn mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romānii puternice īn cadrul Uniunii Europene.

O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate pānă acum īn cadrul acestuia să fie ireversibile.

Īn cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama īn mod corespunzător de consultările desfășurate īn cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces īn care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate īn considerare īn mod corespunzător și īn care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important īn ceea ce privește īndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre īn cadrul Concluziilor Consiliului adoptate īn decembrie 2017.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura īn care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient īn considerare īn cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pānă acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.

Comisia face apel la Parlamentul Romāniei să regāndească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia īși reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile romāne īn acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza īn detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.


pus acum 6 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la