Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cezi
Femeie
23 ani
Vaslui
cauta Barbat
27 - 80 ani
Agora / Sportul minții / SUDOKU  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Puteți juca Sudoku īn rețea





Ce este jocul Sudoku ?
Sudoku este un joc popular de logică, un puzzle. Denumirea a apărut din japonezul "Sūji wa dokushin ni kagiru," dar originea lui nu este japoneză. Jocul a fost cunoscut īn anii optzeci sub denumirea de "Number Place" ("Pune cifre") īn revista americană de integrame. Īn Japonia a devenit această īntegramă de cifre foarte rapid popular㠖 poate de aceea, pentru că īn japoneză nu pot fi create integrame de cuvinte. Īn anul 2004 a adus Wayne Gould SuDoku īn Anglia și de atunci au īnceput să aprecieze frumusețea și aparenta ușurință a acestua și oamenii din civilizația vestică. Īn prezent, este oferit ca o anexă de ziarele cotidiene īn lumea īntreagă.

Īn ce constă principiul jocului Sudoku ?
Este dat tabelul cu nouă coloane și nouă rīnduri cu cīteva numere de o cifră completate.

Care este scopul īn jocul Sudoku ?
Scopul vostru este ca īn cel mai scurt timp posibil
să completați tabelul Sudoku cu restul de cifre de la 1 pīnă la 9, așa īncăt nici o cifră din nici o coloană, rīnd și īn nici unul dintre cele nouă pătrate cu latura de 3 pătrățele să nu se repete.
Asta īnseamnă că, īn fiecare rīnd, coloană, și pătratul delimitat cu linie groasă, trebuie să fie tocmai cifrele de 1-9 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Dificultatea jocului Sudoku
La prima vedere, soluțiile par simple, dar opusul este adevărat. Dificultatea jocului Sudoku nu este determinată doar de numărul de cīmpuri ascunse, ci de interdependențele lor, care poate fi foarte complexă. Rezolvarea unor sudoku grele poate dura pentru un jucător cu experiență medie, aproximativ 15-60 de minute.

Numărul de cīmpuri completate dinainte
Pentru ca jocul sudoku să aibă doar o singură soluție, trebuie să aibă completate minimum 17 cifre. Sudoku cu 16 cifre introduse nu sunt cunoscute. Īnsă faptul, că puzzel-ul are dinainte introduse doar 17 cifre nu īnseamnă că trebuie să fie mai greu decāt vreunul cu mai multe cifre introduse dinainte. Drept exemplu se pot da două integrame cu 64 de cifre necunoscute: primul sudoku este printre cele mai ușoare, īn timp ce al doilea sudoku nu poate fi soluționat logic (folosind tehnicile cunoscute īn prezent) și necesită īncercarea valorilor aleatorii.

Regulile jocului Sudoku
Mijloace ajutătoare permise sunt hărtia, creionul și creierul pregătit. Īn timpul jocului sunteți dependent doar de propria gāndire logică. Este interzis să vă consultați cu altă persoană īn timpul soluționării.

Cine poate juca Sudoku ?
Vīrsta, sexul și nici confesiunea nu sīnt limitative. Singura condiție adevărată este să aveți o voință de fier, răbdare și creierul pregătit pentru efort susținut. Pe scurt, poate juca oricine vrea și are poftă.

Unde pot să joc Sudoku ?
Sudoku puteți juca direct aici, accesīnd adresa activă (butonul) !

Cīte jocuri de Sudoku sīnt īn total ?
Din definiția jocului de sudoku reiese, că există doar o cantitate limitată de definiții de integrame sudoku: Īn cīmpul 9x9 este doar un număr limitat de variante de enunț.
Dacă "validitatea" sudoku-ului nu va fi limitată de numărul de cīmpuri necompletate, se poate constata că există exact 6.670.903.752.021.072.936.960 de enunțuri Sudoku. Pentru un om normal, aceasta īnseamnă că poate soluționa integrame un an īntreg și nu trebuie să se teamă că nu va avea ce juca. Īnsă pentru matematicieni putem explica puțin această cifră astronomică:
6,67x10 la puterea 21 adică. 6,67 mii de miliarde.
Surs
Numīrul menționat a fost pentru prima dată calculată de un colaborator necunoscut pentru discuție, cu porecla "QSCGZ". A doua persoană care a confirmat această cifră a fost Frazer Jarvis din universitatea din Sheffield (UK).





pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la