Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaBC 23 ani
Femeie
23 ani
Bacau
cauta Barbat
28 - 80 ani
Agora / Cărți īn limba romīnă / Memorii și strategii ale celui de-al doilea război mondial  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Herman Hoth - Operațiuni cu tancuri
pdf     arhivă 6,62 Mbit

      Hermann Hoth (1885 – 1971) a fost un ofițer german care a parcurs toate gradele militare pīnă la cel de general-colonel. Īn timpul campaniei din Est a comandat Gruparea 3 de tancuri aparținīnd Grupului de armate „Centru”. A fost coleg și prieten cu general-colonelul Heinz Guderian care a comandat Gruparea 2 de tancuri aparținīnd aceluiaș grup de armate. După Stalingrad, Hoth a condus ofensiva de la Kursk īn vara anului 1943 și Bătălia de la Kiev. A fost demis de la comandă de Adolf Hitler īn 1943, pentru a fi reactivat īn ultimele săptămīni ale războiului. După război, a stat șase ani īn īnchisoare pentru crime de război, și a devenit un scriitor de istorie militară.


MediaFire

fileshare

Din lipsă de timp, nu am recitit cartea īn vederea corectării

memorii și strategii ale celui de-al doilea mondial herman hoth   6,62 mbit   

49.9KB


pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Winston Spencer Churchill - Al doilea război mondial. Volumul 1 „Furtună iminent㔠(The Gathering storm) - Partea īntīi
pdf     1,66 Mbit




REPERE:
Churchill Winston Leonard Spencer (1874 - 1965), om de stat britanic, lider al Partidului Conservator. Provine din familia ducilor din Marlborough, fiul lui R. G. Churchill.
A fost educat la școala privilegiată Harrow și la școala militară de cavalerie.
Īn 1896 - 1898 a servit īn India unde a participat la suprimarea răscoalei de la granița sa de nord-vest.
A participat la agresiunea īmpotriva Sudanului, care s-a īncheiat cu cotropirea acestei țări de către trupele britanice.
Īn timpul Războiului Burilor, din 1899 -1902, a fost corespondent de război īn Africa de Sud.
Īn 1900, după ce a părăsit serviciul militar pentru o carieră politică, a fost ales īn parlament din partea Partidului Conservator.
Īn 1904, din motive de carieră, a schimbat barca conservatorilor cu cea liberală.
1906 – 1908, ministru adjunct al coloniilor.
1908 – 1910 ministrul comerțului.
1910 – 1911 ministrul de interne.
Īn 1911, Churchill a folosit armata īmpotriva lucrătorilor greviști din Țara Galilor.
Īn 1911, Churchill a devenit ministru marinei.
Īn timpul Primului Război Mondial (1914 - 1918) a fost unul dintre organizatorii Operațiunii Dardanele, din 1915, al cărei eșec a dus la demisia sa (1915).
Īn perioada 1917 - 1918, ministrul aprovizionării militare īn guvernul lui Lloyd George.
Īn 1919 - 1921, ministrul de război și ministrul aviației. Īn această perioadă, Churchill, care potrivit lui V. I. Lenin era mīnat de o ură profundă pentru Rusia sovietică, a devenit unul dintre principalii organizatori ai intervenției militare īmpotriva statului sovietic.
Īn calitate de ministru al coloniilor (1921 - 1922), a folosit pentru prima dată aviația militară pentru a suprima mișcarea de eliberare națională din colonii.
Īn anii 1920, cīnd Partidul Liberal īși pierde poziția īn viața politică a Marii Britanii, Churchill a revenit la Partidul Conservator.
Din 1924, pīnă la sfīrșitul vieții, a fost membru al parlamentului din partea conservatorilor.
Īn 1924 - 1929, ministru al Finanțelor īn guvernul lui Baldwin. Cu participarea sa activă, īn 1925, a fost reintrodus standardul de aur al lirei sterline, care a fost o īncercare de a restabili rolul Londrei ca centru financiar mondial.
Īn anii ’30, s-a opus activ politicii externe a lui Baldwin - N. Chamberlain de „a da la pace” cu agresorii fasciști, considerīnd-o de scurtă durată și extrem de riscantă.
După intrarea Marii Britanii īn al doilea război mondial, 1939 - 1945, īn septembrie 1939, a fost numit ministru marinei īn guvernul lui Chamberlain.
Īn mai 1940, după demisia lui Chamberlain, a devenit prim-ministru al guvernului de coaliție; el a condus restructurarea energică a īntregii vieți a țării, pentru a duce război cu Germania și cu celelalte țări ale Axei.
Īnțelegīnd că fără o alianță militară cu URSS, Marea Britanie nu va putea evita īnfrīngerea īn război, la 22 iunie 1941, după atacul german asupra URSS, a declarat sprijin pentru lupta poporului sovietic.
Guvernul Churchill a semnat un acord cu URSS privind acțiuni comune īmpotriva Germaniei fasciste (iulie 1941) și un acord de alianță īn războiul īmpotriva Germaniei (mai 1942), dar ulterior a īmpiedicat īndeplinirea obligațiilor sale aliate, īn special obligațiile de a deschide un al doilea front.
A participat la conferințele de la Teheran (1943), Crimeea (1945) și Potsdam (1945).
După īnfrīngerea conservatorilor la alegerile parlamentare din iulie 1945, guvernul Churchill a demisionat. Īn calitate de șef al opoziției conservatoare din parlament, a condus campania pentru declanșarea Războiului Rece.
La 5 martie 1946, īn prezența președintelui american G. Truman, a ținut un discurs la Fulton (Missouri, SUA) care conține un apel pentru crearea unei uniuni militar-politice a Marii Britanii și SUA īndreptată īmpotriva URSS și a țărilor socialiste.
Īn 1951-55, a ocupat din nou funcția de prim-ministru.
Īn acești ani, Marea Britanie a participat activ la remilitarizarea Germaniei de Vest și la crearea blocurilor militare cu caracter imperialist.
Īn 1955, și-a dat demisia și s-a retras din activitatea politică activă.
Este cunoscut și ca publicist și autor al cărților din genul istoric și memorialistic. A primit Premiul Nobel pentru literatură īn 1953.


*****
Lucrarea lui W. Churchill este structurată īn 6 volume, fiecare volum e format din două părți.
Mi-am rezervat dreptul de a face unele adnotări, pe care le-am scris cu roșu. Notele autorului și cele ale ediției īn limba rusă le-am prezentat cu albastru. Am ales acest mod pentru ca eventualul cititor să le poată evita cu ușurință, īn caz că le consideră irelevante sau deplasate.


MediaFire


fileshare





pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Winston Spencer Churchill - Al doilea război mondial. Volumul 1 „Furtună iminent㔠(The Gathering storm) - Partea a doua
pdf     4,89 Mbit

      „Surpriză, cruzime şi acurateţe - asta a caracterizat atacul germanilor asupra Norvegiei inocente şi fără apărare. Īn niciun moment primele trupe de debarcare nu au depăşit două mii de oameni. S-au folosit şapte divizii, plecate īn principal din Hamburg şi Bremen; trupele sosite mai tīrziu au fost īncărcate pe nave īn Stettin şi Danzig. Asaltul a implicat trei divizii, iar patru divizii le-au utilizat prin Oslo şi Trondheim pentru sprijin. O caracteristică importantă a acestei operaţiuni a fost utilizarea a 800 de avioane de luptă şi 250 - 300 de transport. Īn patruzeci şi opt de ore, toate porturile importante ale Norvegiei erau īn mīinile germanilor”    (pentru Churchill ăsta era baiul: „toate porturile importante ale Norvegiei erau īn mīinile germanilor” şi nu ale englezilor, cruzimea germanilor sau inocenţa Norvegiei sīnt pomenite pentru naivi. Bătrīnul cu lacrimi de crocodil deseori a dat dovadă de o cruzime extremă. Īn 1910, īn timp ce era ministru de interne, cīţiva hoţi au furat dintr-un magazin de bijuterii; cīteva zile mai tīrziu au fost găsiţi īntr-o clădire; refuzīnd să se predea, poliţia a deschis focul incendiind clădirea; Churchill a interzis cu desăvīrşire pompierilor să stingă incendiul, lăsīnd hoţii să ardă de vii. Un alt exemplu: fiindcă Franţa īnvinsă a semnat armistiţiu cu Germania, la 3 iulie 1940 a dat ordin unui grup naval britanic să atace grosul flotei franceze care era ancorată līngă coasta Algeriei franceze; agresiunea a dus la moartea a 1.297 de marinari francezi, scufundarea unui cuirasat şi avarierea altor cinci nave de luptă; alte 59 de vase franceze de război, care se aflau īn porturi britanice, au fost confiscate; unele echipaje au opus rezistenţă, englezii deschizīnd focul īmpotriva lor au provocat victime printre francezii care se īmpotriveau legitim. Bombardarea sălbatică a oraşului german Dresda a produs īntre 20.000 şi 40.000 morţi. Tot Churchill a fost responsabil de moartea unui număr estimat īntre 2.000.000 şi 5.000.000 de oameni datorită foametei provocate de englezi īn Bengal, īn 1943.)




MediaFire


fileshare





pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Heinz Schröter - Stalingrad, pīnă la ultimul cartuș
pdf     11,1 Mbit







      Cartea corespondentului german de război despre bătălia de la Stalingrad reproduce īn mod figurat și precis atmosfera dramatică a marii bătălii, care a fost un moment de cotitură īn al doilea război mondial. Autorul folosește numeroase relatări ale martorilor oculari și extrase din documente de arhivă; pedanteria germană oferă date obiective cu privire la numărul de arme și pierderi ale unităților implicate īn război.   
*****
Au rămas multe poze și hărți de adăugat, dar din lipsă de timp....




MediaFire


fileshare

memorii și strategii ale celui de-al doilea mondial heinz schröter pīnă ultimul  

18.5KB


pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Winston Spencer Churchill - Al doilea război mondial. Volumul 2 „Ora lor de glorie”
(Their finest hour) - Partea īntīi

pdf     5,24 Mbit

      „La 12 octombrie 1939, guvernul Majestăţii Sale a declarat pe larg atitudinea sa faţă de
propunerile de pace germane īn declaraţii bine gīndite către Parlament. După aceasta, Germania
nazistă a comis o serie de noi crime teribile īmpotriva unor state mici care se īnvecinează cu
aceasta. A cucerit Norvegia, care este acum ocupată de armata germană invadatoare. Danemarca
e capturată şi jefuită; Belgia şi Olanda au fost cucerite şi īnrobite, cu toate īncercările lor de a-l
linişti pe Hitler şi īn ciuda tuturor asigurărilor date de guvernul german că neutralitatea lor va fi
respectată. Īn Olanda, trădarea şi atrocităţile pregătite de mult timp s-au īncheiat īn masacrul de
la Rotterdam, īn timpul căruia mii de olandezi au fost ucişi şi o parte semnificativă a oraşului a fost
distrusă (Atacul asupra Olandei a īnceput pe 10 mai. Germanii sperau că vor rupe
rezistenţa olandezilor īn aceeaşi zi, īnsă forţele olandeze au opus mai multă rezistenţă decīt se
credea anterior. Germanii au planificat pe 14 mai un atac aerian asupra oraşului Rotterdam. Scopul
raidului aerian a fost să sprijine unităţile germane care luptau īn oraş şi să forţeze Olanda să se
predea. Comandantul trupelor germane, generalul Hans Schmidt, a emis un ultimatum olandezilor,
informīndu-i despre bombardamentul planificat asupra oraşului. Olanda a acceptat ultimatumul şi
bombardamentul a fost anulat. Cu toate acestea, 50-60 de bombardiere He-111, din formaţia de
o sută, nu au putut primi semnalul anulării atacului. Acestea au aruncat aproximativ 97 de tone de
bombe, īn principal īn centrul oraşului, distrugīnd totul pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 km²,
ceea ce a dus la numeroase incendii (majoritatea clădirilor din oraşul vechi aveau pardoseli din
lemn) şi au provocat moartea a aproximativ o mie de locuitori.
Churchil a condamnat vehement acest bombardament neintenţionat, dar asta nu l-a īmpiedicat să
ordone un bombardament la o scară de zeci de ori mai mare asupra oraşului Dresda. De asemeni a
fost īncīntat de bombardamentele atomice americane asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki.
*****
Ipocrizia acestui criminal englez poate fi ilustrată de următorul material despre bombardamentele
asupra civililor, la care a colaborat:
Bombardamentul anglo-american din 4 aprilie n-a fost decīt un īnceput. Raidurile reveneau
periodic, lepădīnd bombele lor peste Capitală, peste Ploieşti, peste toata Valea Prahovei, peste
nodurile de cale ferată. După cum nota ziarul „Universul”, numai īn perioada cuprinsă īntre 4 aprilie
1944 şi 8 mai 1944, bombardamentele au produs următoarele stricăciuni, īn afara miilor de
victime umane:
– 13.925 imobile particulare;
– 47 instituţii de cultură;
– 18 spitale şi laboratoare;
– 14 biserici şi cimitire;
– 21 intreprinderi civile
Mihail Sebastian nota la 8 aprilie: „Ieri după-masă am fost īn cartierul Griviţa. De la Gară la
Bulevardul Basarab, nici o cas㠖 nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliştea e sfīşietoare. Se mai
dezgroapă īncă morţi, se mai aud īncă vaiete de sub dărīmături. La un colţ de stradă trei femei
boceau cu ţipete ascuţite, rupīndu-şi părul, sfīşiindu-şi hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai
atunci de sub moloz. Plouase puţin dimineaţa şi peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de
funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coşmar. N-am mai fost īn stare să trec dincolo de
Basarab – şi m-am īntors acasă, cu un sentiment de silă, oroare şi neputinţă.”
Gheorghe Zane nota: „Bombardamentul din 4 aprilie şi cele următoare n-au adus, cred, nici un
folos militar anglo-americanilor; războiul era decis cīnd ele au īnceput, n-au adus, sigur, nici un
folos politic. Opinia publică şi fruntaşii politici aveau la această dată atitudinile fixate. O serie de
crime inutile, comise īn numele eliberării Europei.”
Gh. Zane a fost şi el īn zonă: „Gara de Nord, Gara Basarab Mărfuri, Calea Griviţei grav lovite. Gara
de pasageri, la acea oră, două după amiaza, era īnţesată de călători, toţi sau aproape toţi refugiaţi
din Basarabia şi Moldova. Pribegia lor lua aici sfīrşit.”).

Aceste evenimente groaznice au acoperit paginile istoriei europene cu noroi de neşters. Prin
urmare, guvernul Majestăţii Sale nu vede nici cel mai mic motiv să se abandoneze principiile şi
deciziile sale proclamate īn octombrie 1939. Dimpotrivă, intenţia sa de a continua războiul
īmpotriva Germaniei – prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa, pīnă cīnd hitlerismul va fi
complet nimicit şi lumea va fi eliberată de blestemul la care a condamnat-o răufăcătorul său – s-a
intensificat īntr-o asemenea măsură īncīt e mai probabil să moară sub ruine, decīt să tremure sau
să se lepede de datoria sa. Totuşi, crede cu tărie că, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu vor lipsi
mijloacele pentru a-şi duce la bun sfīrşit sarcina. Implementarea acestei sarcini poate fi
īndelungată; cu toate acestea, Germania va putea īntotdeauna să ceară un armistiţiu, aşa cum a
făcut-o īn 1918, sau să-şi publice propunerile de pace. Īnainte de a īncepe să ia īn considerare
asemenea cereri şi propuneri, este necesar ca Germania, prin fapte, nu cuvinte, să ofere garanţii
pentru restabilirea existenţei libere şi independente a Cehoslovaciei, Poloniei, Norvegiei,
Danemarcei, Olandei, Belgiei şi mai ales a Franţei, precum şi adevărata securitate a Marii Britanii
şi a imperiului britanic īntr-o lume comună.”



MediaFire


fileshare

memorii și strategii ale celui de-al doilea mondial winston spencer churchill doilea mondial.

57.6KB


pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Siegfried Westphal,
Werner Kreipe,
Gunther Blumentritt,
Fritz Bayerlein,
Kurt Zeitzler,
Bodo Zimmerman,
Hasso von Manteuffel

DECIZII FATALE
     doc  690 kbit


      După al doilea război mondial, unii dintre generalii lui Hitler au devenit scriitori. Ei au descris de
regulă doar momentele de glorie ale Wehrmacht-ului. Această carte, scrisă la comanda ministerului
american al apărării, sparge tiparele și se referă la marile īnfrīngeri ale armatei germane.



MediaFire


fileshare


Host-A-Hosting

memorii și strategii ale celui de-al doilea mondial siegfried westphal, werner kreipe, gunther

33.8KB


pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la