Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Bianca777 pe Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Brasov
cauta Barbat
19 - 61 ani
Agora / Opinii / Demonstrații la Moscova și īn Occident  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
RuAN (Agenția de Știri Rusească)

Demonstrații la Moscova și īn Occident
de Egor Kucer. 2 august 2019

traducere din limba rusă: Constantinis



      La 27 iulie, la Moscova a avut loc un protest al opoziției pentru desemnarea candidaților independenți pentru Duma Orașului Moscova. Presa și oficialii occidentali au spus că manifestația a fost dispersată violent de către poliție, care a bătut oamenii și că īn Rusia, īn acest fel, fundamentele democrației au fost īncălcate. O ocazie pentru a aminti cum se desfășoară astfel de acțiuni neautorizate īn Occidentul „democratic” și ce fac autoritățile
      Acțiunile de protest de la Moscova sīnt īntotdeauna un eveniment internațional . Orice s-ar spune, atenția presei occidentale este atrasă ca de un magnet, care de fiecare dată consideră că aceasta este o ocazie de a evidenția imperfecțiunea democrației īn Rusia și de a arăta cīt de dur acționează poliția īn raport cu protestatarii, ajungīnd la concluzia că este necesar răsturnarea „regimului Putin” care se presupune că devine ilegitim.
      De această dată, Occidentul nu a putut să reclame Moscova cu privire la duritatea acțiunilor agenților de ordine, dar a arătat numărul deținuților - mai mult de 1.000 de persoane. Reprezentanții presei străine, care au participat la acțiune, au spus că poliția i-a luat pe toți īn mod nediscriminatoriu.
Cititorilor și telespectatorilor occidentali li se arată c㠄poliția bate demonstranții pașnici”, īntrucīt scopul agențiilor de aplicare a legii este de a dispersa mitingul și de a nu permite opoziției să īși exprime protestul. Īn realitate, misiunea agențiilor de aplicare a legii este să păstreze ordinea și să o asigure . Tocmai asta au făcut poliția și Rosgvardia din Moscova la 27 iulie, cīnd participanții la acțiunea neautorizată au blocat masiv traficul, au produs stricăciuni și au atacat poliția.
      Īn același timp, este bine știut că atacul asupra unui agent de poliție este o crimă gravă īn SUA. Ca răspuns, acesta are chiar dreptul de a folosi arma. La Moscova, poliția nu avea decīt bastoane. Nu existau gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene, bombe fumigene sau tunuri cu apă.  Majoritatea deținuților au fost eliberați chiar și fără protocol, ceea ce indică intenția autorităților de a restabili ordinea și nu de a-i pedepsi protestatarii la secția de poliție.
      Libertatea cetățenilor īn ceea ce privește acțiunile de masă este una dintre valorile fundamentale ale democrației īn modul american. Acesta este motivul pentru care Statele Unite condamnă cu putere acțiunile poliției īn special īn Rusia. Bruxelles-ul a aderat rapid și la această poziție . Pe 3 august, la Moscova sīnt programate noi proteste ale opoziției īnaintea alegerilor pentru Duma orașului Moscova. Se știe deja că autoritățile au oferit un loc mitingului: bulevardul Saharov. Cu toate acestea, organizatorii au refuzat, vor să meargă la Lubianka pentru a bloca din nou traficul și a lupta cu poliția, arătīnd din nou lumii occidentale cum, la Moscova „se dispersează proteste pașnice”.
      Din exterior, s-ar părea că America este un exemplu al modului īn care autoritățile permit orice acțiuni și aruncă cu flori īn protestatari. Totuși, nu este cazul. Legislația americană privind acțiunile īn masă este una dintre cele mai stricte din lume. Īn același timp, nu există o legislație uniformă pentru īntreaga țară - aceasta variază de la stat la stat. Standardele uniforme pentru toți sīnt cerințele pentru obținerea permisiunii de a efectua acțiunea.
      Atunci cīnd organizatorii solicită organizarea unei acțiuni autorităților locale, pompierii , transportul īn comun și organele de ordine trebuie să avizeze cererea. Cīnd pe formular există aprobări ale acestor departamente, organizatorii primesc de la municipalitate un certificat pentru miting. Acest document trebuie prezintat poliției la cerere. Fără acesta, acțiunea este considerată neautorizată.
      Municipalitățile au competențe extrem de largi. Ele au dreptul să refuze o acțiune pe teritoriul necesar circulației sau a altor nevoi publice. Īntr-o serie de state, legile interzic īn mod explicit evenimentele īn masă īn anumite zone, īn apropiere de clădiri administrative, instalații secrete sau industriale, īn zone rezidențiale.
      Dacă manifestanții īncalcă cel puțin una dintre toate aceste dispoziții, autoritățile au dreptul legal să suprime evenimentul, să utilizeze echipamente speciale īn acest scop și să rețină participanții. Este interesant faptul că, īn SUA, sīnt organizate chiar și cursuri speciale de organizare a protestelor pentru a asigura respectarea lor cu legea.
      Īn Washington, lipsa permisiunii de a organiza un eveniment duce imediat la arestarea tuturor participanților săi. Īn Los Angeles, de exemplu, legile sīnt, de asemenea, foarte stricte. Există restricții de 5 km pe lungimea procesiunii. Cīnd se īnregistrează o cerere, trebuie plătită o taxă de 300 de dolari primăriei. Poliția și armata au puteri largi de a stopa acțiunile ilegale. Dar care este baza īn Statele Unite pentru utilizarea forței de către poliție sau armată ?
      O astfel de bază este orice īncălcare a ordinii publice. Apoi (atenție !) acțiunea de protest īncetează chiar să fie numită īn acest fel și este considerat㠄dezordine public㔠sau „săvīrșirea actelor de violenț㔠de către un grup de trei sau mai multe persoane, ceea ce duce la vătămări sau vătămare. Secțiunea 18 (alineatele 2101-2102) din Codul Federal al Statelor Unite este dedicată īn acest sens . Pīnă la cinci ani de īnchisoare pot primi participanții la revolte īn conformitate cu acest articol. Cu toate acestea, măsurile de responsabilitate, după cum s-a spus, sīnt diferite īn fiecare stat.
      Īn California, participarea la revolte este pedepsită cu un an de īnchisoare și o amendă de o mie de dolari. Īn New York, revoltele variază īn funcție de clasă. Clasa „A” este considerată o īncălcare a ordinii publice de către un grup de cinci sau mai multe persoane și se pedepsește cu un an de īnchisoare. Clasa „B” este o adunare ilegală, cu pedeapsa de trei luni de īnchisoare. Clasa „E” - pentru daune aduse bunurilor sau sănătății umane, este pedepsită cu pīnă la cinci ani de īnchisoare.
      Analizăm succint cīteva exemple de acțiuni īn masă īn SUA din ultimii ani. Poliția americană a reacționat destul de puternic īn timpul protestelor din mișcarea Occupy Wall Street din 2011. Așadar, la 1 octombrie 2011, ea nu a permis manifestanților să organizeze un miting pe podul Brooklyn din New York . Apoi, agenții de ordine i-au īmpins pe protestatari pe carosabil și au īnceput să-i aresteze pentru blocarea traficului.
      Proteste majore au avut loc la Ferguson īn 2014, după ce polițistul alb l-a ucis pe Michael Brown, un adolescent negru. Acțiuni īmpotriva acțiunilor poliției au avut loc īn multe orașe mari: Los Angeles, St. Louis, Minneapolis, Detroit, Cincinnati și altele. Potrivit CNN, īntregul protest a avut loc īn peste 170 de orașe.
      Pentru a-i dispersa pe protestatari, a fost introdusă īn Ferguson Garda Națională a SUA. Poliția din acest oraș și din alte orașe a folosit īn mod activ gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, grenade fumigene. Mulțimea a răspuns cu sticle Molotov. Sute de persoane au fost rănite, inclusiv polițiști și paznici. Atragem atenția asupra faptului că acțiunile, desigur, nu au fost autorizate, ceea ce īnseamnă că, din punct de vedere al dreptului american, au fost tulburări cu toate consecințele care au urmat. Președintele Barack Obama a promis atunci că toți participanții lor vor fi trași la răspundere.
      Īn 2016, protestele īmpotriva alegerii lui Donald Trump īn funcția de președinte au cuprins Statele Unite. Au fost ținute sub sloganurile „Donald Trump, pleacă !” Și „rasiste, sexiste, anti-gay !”, Precum și „Nu-i președintele meu”. Conform ediției ABC-7 din Los Angeles, la 10 noiembrie 2016, mii de manifestanți din Los Angeles au blocat autostrada federală 101, poliția a folosit echipamente speciale și a dispersat violent mitingul, sute de persoane au fost reținute. Evenimente cu aceleași consecințe au avut loc īn multe orașe, peste tot īn condițiile legii , poliția americană avea dreptate.
      Cel mai recent exemplu este acțiunea din 2017 īn Charlottesville. Activiști locali de dreapta s-au revoltat īmpotriva demolării monumentului generalului din războiul civil american, Robert Lee. Acțiunile au avut loc īn perioada 11-12 august, poliția a folosit echipamente speciale īmpotriva activiștilor, 38 de persoane au fost rănite, trei au fost ucise. Acțiunea a fost neautorizată și a fost, de asemenea, calificată de autorități drept tulburări, ceea ce a dat poliției dreptul de a folosi forța.
      Īn Germania, legea „Cu privire la īntīlniri și procesiuni” din 1953, īn ediția din 1978. Primul paragraf spune c㠄toată lumea are dreptul să organizeze īntruniri publice, manifestații și procesiuni și să ia parte la ele”. Excepție fac reprezentanții forțelor interzise, īn special organizații sau partide extremiste, declarate neconstituționale de Curtea Constituțională .
      Legea prevede că orice eveniment trebuie neapărat să fie coordonat cu autoritățile și autorizat de acestea. Autoritățile pot interzice organizarea unei acțiuni convenite dacă evenimentul creează o amenințare de daune (nu provoacă daune, doar creează o amenințare) pentru proprietate sau oameni.
Īn aceste cazuri, poliția primește dreptul de a dispersa demonstrația cu ajutorul forței cu ajutorul bastoanelor de cauciuc, a gazelor lacrimogene, a tunurilor de apă și chiar a armelor de foc . Mai mult, utilizarea unuia sau altui tip de impact fizic este lăsată la latitudinea poliției.
      Īn Franța, acțiunile īn masă sīnt reglementate prin Decretul-lege din 1935 cu modificările din 1960 și 2000. Articolul 1 din lege prevede că fiecare acțiune, adunare, procesiune, manifestare trebuie să fie coordonată cu autoritățile comunale și cu prefectul.
      Orice acțiune, indiferent dacă a fost autorizată de către autorități sau nu, īncetează legal să fie considerată adunare publică dacă autoritățile au stabilit că adunarea īncalcă ordinea publică, īn acest caz adunarea devine „gloată”. Și aici poliția are voie să folosească orice mijloc de blocare a mulțimii pentru a o dispersa.
      Participarea la „gloat㔠este pedepsită cu īnchisoare de pīnă la un an și amendă. Dac㠄gloata” este armată, adică agenții au observat obiecte care pot fi recunoscute vizual ca arme, atunci termenul de īnchisoare este prelungit la trei ani și dacă continuă să participe īn mod voluntar la o astfel de „gloat㔠- pīnă la cinci ani de īnchisoare.
      Autorităților franceze ia īn considerare demonstrațiile „vestelor galbene” drept o „gloată”, care īncă nu s-au stins la Paris. Mijloacele poliției din capitala Franței sīnt de asemenea bine cunoscute: tunuri cu apă, gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene.
      Īn alte țări din Europa, legislația din sfera īntīlnirilor de masă nu este mai puțin strictă. Īn general, este unită de o singură poziție principală - doar protestul, mitingul, procesiunea sau demonstrația, care este convenită cu autoritățile, nu īncalcă ordinea publică și nu provoacă daune, este considerat un act democratic. Toate celelalte, īn legile europene, sīnt clasificate ca acțiuni ilegale, „gloate”, „tulburări publice”, ceea ce conferă legal poliției dreptul de a folosi forța. Și este considerat legal și democratic.

Standarde duble
      După cum se poate observa din exemplele occidentale, acțiunea autorizată, conform tuturor regulilor, este democratică. Acțiunile autorităților de diseminare a oricărei acțiuni (chiar aprobate) dacă provoacă daune și violență sīnt, de asemenea, democratice și legal justificate. Īn acest sens, ceea ce s-a īntīmplat la Moscova pe 27 iulie este un eveniment exclusiv democratic, īn plus, poliția metropolitană și Rosgvardia nu aveau decīt bastoane.
      Īntr-un interviu, analistul politic Rafael Orduhanian, care trăiește īn Statele Unite de 15 ani, a declarat că răspunsul agenților de ordine la agresiunea īmpotriva poliției, a fost numit „pur și simplu crimă”. Politologul a numit acuzațiile īmpotriva poliției din Moscova la mitingul opoziției „profanare absolută”.
      Īn același timp, poliția din Moscova īncearcă să acționeze extrem de prudent și nu utilizează niciun mijloc special.
      Fostul șef al serviciului secret israelian „Nativ”, Iakov Kedmi, a declarat că acțiunea poliției a fost pedepsită sever īn toată lumea, dar la Moscova, după evenimentele din 27 iulie, nimeni nu a fost pedepsit pentru atacarea ofițerilor de ordine.
      Prezentatoarea TV americană, Tim Kerby, a declarat că dacă īntr-unul dintre marile orașe americane s-ar īntīmpla ca la Moscova, cīnd protestatarii s-au comportat agresiv și au provocat poliția, atunci „ar primi cel puțin gloanțe de cauciuc, și cel mult – gloanțe reale“.
       Īn Europa, poliția nu se poartă ceremonios cu protestatarii care se revoltă, a declarat Mateusz Piskorski, directorul Centrului European de Analiză Geopolitică din Polonia.
„Īn țări precum Franța sau țări din Europa de Est și Centrală, reacția este mult mai dură. Aici, īn Polonia, ar fi fost imposibil să aduni atīt de mulți oameni fără să īnregistrezi acest eveniment. Avem pichete de 10-15 persoane, iar la orice astfel de pichet există aproximativ 50 de agenți de aplicare a legii. Deci, de obicei, sīnt mult mai mulți decīt participanții la acest pichet. Și, īn general, cred că Rusia are o abordare mai liberală decīt īn majoritatea țărilor UE”, a spus politologul.
      Rezumīnd, putem spunem că, dacă Occidentul strigă puternic despre nedemocrația de la Moscova , atunci mai īntīi ar trebui să se ocupe de acțiunile propriei poliții și de baza legislativă. Secretarul de presă al UE, Maia Kosiancic, care a condamnat „folosirea disproporționată a forței īmpotriva manifestanților pașnici”, și subminarea libertățile fundamentale, nu ar fi spus nimic de genul acesta, dacă mitingul ar fi izbucnit īntr-una din țările Uniunii Europene unde sīnt folosite gloanțe de cauciuc, gaze și tunuri cu apă, nu doar bastoane ca la Moscova.
      Īn Europa și SUA, astfel de acțiuni ale poliției sīnt protejate de lege și sīnt considerate democratice. Īn Rusia, Occidentul observă īncălcări ale drepturilor cetățenilor īn orice acțiuni. Este de reamintit că un polițist este și cetățean al țării sale, el fiind protejat de violență și amenințări la adresa vieții și sănătății sale prin legile Federației Ruse .




pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Proteste īn Uniunea Europeană și SUA
youtube







pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la