Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil vio69
Femeie
25 ani
Botosani
cauta Barbat
25 - 50 ani
Agora / Opinii / Maidan la Hong Kong  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Maidan la Hong Kong

RuAN (Agenție de Știri Rusească) 27 august 2019





Un nivel ridicat de violență. China este gata să zdrobească revolta din Hong Kong


      La cinci ani de la eșecul revoluției „Umbrela” de la Hong Kong, o nouă tentativă de revoluție colorată cīștigă avīnt. Protestele arată din ce īn ce mai periculoase, deoarece provocatorii străini activează adevărate focare de tensiune īn metropolă. Īn China acest lucru e conștientizat și din ce īn ce mai des īși declară dreptul de a folosi forța. Dar există riscul degenerării.
      Confruntarea dintre manifestanți și poliție din Hong Kong a atins un astfel de nivel de violență, īncīt īngrozește cetățenii. Opozanții atacă agenții de ordine cu pietre, bare de fier și sticle Molotov; agenții de ordine folosesc la īnceput tunurile de apă ca răspuns. Duminica trecută, unul dintre ofițerii atacați de protestatari a fost forțat să folosească arma din dotare și să tragă un foc de avertisment īn aer. Și luni, autoritățile au īmprăștiat violent o mulțime de cāteva sute de oameni, care au focalizat cu indicatoare laser īn ferestrele secției de poliție.
      Totuși, comparativ cu brutalitatea Parisului rebel cronic sau cu īnăbușirea separatismului Barcelonei, aici sīnt jocuri copilărești. Dar pentru Hong Kong - unul dintre cele mai pașnice și mai sigure orașe din Asia - ceea ce se īntīmplă este pur și simplu de neconceput. „Nu vom permite confruntarea armată pe străzile noastre !” - acesta este sensul general al primei pagini din ziarelor locale.
      Noua ediție a „revoluției colorate” din Hong Kong are multe puncte interesante care „scap㔠atenției presei mondiale. De exemplu, conform versiunii oficiale adoptate de majoritatea mass-media, protestele au īnceput după ce așa-zisa comunitatea democratică locală s-a revoltat īmpotriva proiectului de extrădare, pe care autoritățile orașului-stat urmau să īl adopte.
      „Activiștii pentru drepturile omului” consideră acest proiect de lege ca o „batjocură”, deși există multe acorduri privind extrădarea reciprocă īntre multe țări (totuși, nu este cazul īntre Rusia și China). Iar motivul apariției sale a fost o necesitate legală, cu adevărat unic pentru restul lumii.

      Un coșmar īntr-o valiză roz.

      Īn februarie 2018, un student din Hong Kong, Cian Tonkai (Chan Tonkai), și-a invitat amanta gravidă īn vacanță la Taibăi (Taipei), capitala Taivanului (Taiwan). Cuplul a petrecut cīteva zile acolo, dar īn noaptea de 17 februarie s-au certat - nu au putut decide cum să īși īmpacheteze lucrurile īntr-o nouă valiză roz cumpărată de pe piața locală. Īn focul certei, fata i-a spus partenerului ei că nu este īnsărcinată cu el și i-a arătat pe telefonul mobil un videoclip īn care făcea sex cu un alt bărbat.
      Cian Tonkai (Chan Tonkai) a lovit-o pe fată cu capul de perete, a sugrumat-o și i-a așezat corpul īn valiza aceea roz. Dimineața, a dus cadavrul īntr-un parc local și l-a ascuns īn tufișuri, după care s-a īntors īn Hong Kong. Acolo a luat īn mod repetat bani de pe cardul bancar al fostei sale iubite, īn timp ce părinții ei făceau căutări fără niciun rezultat. Īn cele din urmă, poliția din Taibăi (Taipei) a găsit cadavrul īn parc și a cercetat camerele de supraveghere la hotelul unde a avut loc tragedia.
      Toate probele au indicat studentul. Anchetatorii din Hong Kong l-au invitat pentru interogatoriu, iar el a mărturisit rapid totul. Cu toate acestea, legile păstrate din timpurile coloniale sīnt concepute astfel īncīt Cian Tonkai (Chan Tonkai) nu poate fi judecat pentru crima comisă īn Taivan (Taiwan) sau īn orice altă parte a Chinei, cu excepția celor īnfăptuite īn Hong Kong. El a fost acuzat doar de „spălare de bani” (adică de retragerea numerarului de pe cardul amantei sale) și condamnat la 11 luni de īnchisoare.
      Īn Taivan (Taiwan), s-ar fi ales cu o condamnare pe viață. Cu toate acestea, autoritățile din Hong Kong nu au putut să predea criminalul autorităților din Taibăi: orașul este nu numai un centru  financiar, ci și un offshore legal, dar nu are acorduri de extrădare cu Taivan, Macao și China continentală.
      Īn octombrie, Cian Tonkai (Chan Tonkai) ar trebui eliberat. Și pentru ca justiția să funcționeze bine īn cazul său, a fost inventat un proiect de lege pentru extrădarea suspecților īntre toate părțile teritoriale chinezești. Cu toate acestea, protestele violente ale „publicului democratic” au īncetinit adoptarea, deși nevoia de extrădare īn acest caz este evidentă pentru toată lumea.
      Crima lui Cian Tonkai (Chan Tonkai) a șocat Taivanul. Īnsă, astăzi, studenții taivanezi și „apărătorii drepturilor omului” „īntr-o singură suflare” ies īn stradă pentru a sprijini protestanții din Hong Kong. Există un motiv și pentru asta. Autoritățile din Taivan folosesc tema protestelor din Hong Kong pentru a discredita schema „o singură țară, două sisteme”, după care PRC (Republica Populară Cineză) s-a unit cu Hong Kong și Macao și pe principiul căreia liderul chinez Si Țzinpin (Xi Jinping) a propus unirea cu Taivan. „Cīt timp sīnt īn funcție, Taivanul (Taiwan-ul) nu va deveni al doilea Hong Kong", a declarat președintele taivanez Țai Invăn (Cai Inven).

      Oraș īnfometat

      Povestea legii extrădării a dezvăluit problema reală a Hong Kong-ului modern: legislația sa arhaică moștenită de la britanici, care nu are puncte de contact importante cu practica juridică adoptată īn īntreaga lume.
      Și acesta nu este un caz izolat. Protestele studenților din Hong Kong sīnt cauzate nu doar de provocări străine (deși serviciile secrete americane și britanice alimentează aproape pe față Maidanul local). Demonstrațiile, īn felul lor, canalizează nemulțumirile care s-au acumulat īn rīndul locuitorilor metropolei.
      Noua „revoluție colorat㔠este atīt de periculoasă tocmai pentru că, pe līngă sponsorii străini, are și surse reale pe teren.
      De la aderarea Hong Kong la China, multe fluxuri financiare s-au revărsat īn oraș. Oficialii corupți și oligarhii chinezi au īnceput să-și păstreze economiile aici. Marea burghezie a investit īn imobiliare. Clasa de mijloc chineză a venit de pe continent aici să se distreze.
      Ciudat, această poziție privilegiată a adus rezidenților locali o prăpastie socială imensă. Īn ultimii zece ani, prețul imobilelor locale s-a triplat. Au urmat prețurile pentru chirie, alimente și medicamente. Astăzi, Hong Kong este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.
      Populația sa este īmpărțită īn două părți inegale. Cea mai mică dintre acestea sīnt proprietarii de case ale căror venituri cresc exponențial. Partea mare o reprezintă chiriașii ale căror plăți lunare reprezintă o parte semnificativă a veniturilor. Īn Hong Kong oamenii cumpără unul sau doi metri pătrați de bunuri imobiliare pentru investiții. Astfel, chiriașii sīnt aglomerați īn „apartamente comunale” uriașe formate din cuști minuscule cu o suprafață de trei pānă la patru metri pătrați, sau chiar din „capsule” (paturi cu perdele).
      Clasa de mijloc s-a obișnuit de mult timp să īnchirieze săptămīnal sau să cumpere proprietăți īn China continentală. Mīncarea este mai ieftină acolo, se pot face rapid examinării medicale sau īși pot face atīt de īndrăgitele masaje ale picioarelor. Īn orașul Hong Kong, prețul pentru produse alimentare și servicii este pur și simplu prohibitiv.
      Mai nou, chiar și oamenii bogați din Hong Kong īncep să economisească chiar și la produse alimentare. Oamenii mănīncă din ce īn ce mai rar īn localuri, gătesc acasă din ce īn ce mai des și merg la cumpărături īn piețe aproape de īnchiderea lor - atunci poți să negociezi produse mai ieftin.
      Supermarketurile sīnt deținute de mari corporații, care, īn cīrdășie, cresc fără milă prețurile.
      Īn această vară, prețurile cărnii de porc din oraș au ajuns la 10 USD pe 600 de grame. Dar carnea de porc pentru chinezi nu este doar mīncare, ci este un simbol al prosperității și bogăției.
      Desigur, nimeni din Hong Kong nu moare de foame; oamenii bătrīni locali sīnt deseori la coadă pentru alimente gratuite. Cu toate acestea, oamenii simt un declin constant al nivelului de trai, o concurență enormă din partea „chinezilor” de pe continent care măresc aglomerația orașului. Iar această nemulțumire īn creștere alimentează protestele din Hong Kong.

      Războiul „Micilor Īmpărați”

      Īn aproape toate țările, liderii „revoluțiilor colorate” uimesc cu infantilismul lor. Īn Hong Kong, această caracteristică a protestelor este vizibilă īn mod special. Liderii săi și membrii obișnuiți sīnt copiii unici īn care s-au investit toate economiile familiei, toată dragostea părinților, a bunicilor.
      „Micii īmpărați” - oamenii numesc așa moștenitorii născuți īn cadrul sistemului „o singură familie - un singur copil”. Acest infantilism este periculos, deoarece oferă protestelor o strălucire isterică. Dar aruncīnd cu pietre īn poliție, „micii īmpărați” īi provoacă pe oamenii de ordine să ia măsuri dure de represalii, și aceasta va fi o adevărată tragedie pentru familiile lor. Atunci generațiile mai īn vīrstă vor veni īn sprijinul „copiilor” pe străzile din Hong Kong.
      Īn acest sens, este deosebit de interesant faptul că tovarășii chinezi care īncep să-și piardă răbdarea īncep să vadă modalități de ieșire din situație. Īn cadrul unui seminar special organizat la Șăncijăn (Shenzhen), experți din Macao, Hong Kong și China continentală au convenit că rezidenții orașului ar trebui să se unească și să īnceteze tulburările pe cont propriu. Dacă nu reușesc, guvernul RPC are dreptul să desfășoare trupe situate īn garnizoana locală sau deplasate special pentru a asigura ordinea. Īn caz contrar, „Hong Kong-ul poate fi distrus”, a spus Soi Țză (Xu Jie), șeful Asociației de Studii din China, Hong Kong și Macao, īn cadrul unui seminar.
      „Avīnd īn vedere provocarea adusă sistemului, guvernul central are dreptul și datoria de a lua măsuri pentru a asigura stabilitatea īn Hong Kong”, a rezumat un deputat al Adunării Poporului Chinez, reprezentant al orașului autonom. „Dacă tulburările majore apar īn Hong Kong, atunci guvernul central poate și trebuie să intervină și să readucă situația pe drum.”
      O soluție fundamentală a problemei din Hong Kong ar putea fi transferul funcției sale de off-shore-uri chineze īn orașul vecin Șăncijăn (Shenzhen). Este situat pe teritoriul continentului și este acolo unde oamenii din Hong Kong merg să cumpere la sfīrșit de săptămīnă. Șăncijăn (Shenzhen), īn creștere rapidă, a devenit deja un centru puternic al īnaltelor tehnologii, iar acum autoritățile intenționează să īi ofere mai multă autonomie și să modifice legislația, astfel īncīt să devină nu mai puțin atractiv pentru afaceri decīt Hong Kong.

      Īntre timp, la Șăncijăn (Shenzhen) se adună o grupare masivă de unități ale Armatei Populare de Eliberare din China. Dacă protestele nu se opresc, trupele vor fi trimise la Hong Kong.


pus acum 4 ani
   
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
RuAN (Agenție de Știri Rusească, 21 august 2019




Ministrul Afacerilor Externe chinez enunță identitatea acțiunilor forțelor externe īn cazul protestelor de la Moscova și Hong Kong



      Purtătorul de cuvīnt al Ministerului de Externe, Găn Șuan (Gen Shuang), a declarat astăzi că acțiunile forțelor străine īn legătură cu protestele rusești și cele de la Hong Kong sīnt ca două picături de apă și sīnt un exemplu tipic de imixtiune īn afacerile interne și o manifestare a hegemoniei.

      Īn cadrul conferinței de presă periodice, jurnalistul a īntrebat: "Se știe că mitingurile au avut loc la Moscova a doua zi. Site-ul Ambasadei SUA īn Rusia spune că «autoritățile ruse continuă să restricționeze dreptul cetățenilor de a organiza īntīlniri pașnice și de a exercita dreptul la alegeri libere și corecte.» Ambasada publicīnd și traseul de urmat, cu toate că acesta nu a fost autorizat de municipalitate.” Reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a răspuns că există dovezi că ambasada SUA din Rusia intervine īn pregătirea și declanșarea mitingurile neautorizate.

Găn Șuan (Geng Shuang) a vorbit despre solidaritatea deplină a Chinei cu poziția Rusiei. Recentele mitinguri de la Moscova sunt ilegale, guvernul rus ia măsuri legale pentru protejarea ordinii publice. Este deranjant faptul că, īn acest moment, unele țări occidentale „sar și īncep să gesticuleze”, făcīnd „trucuri ieftine”. "După cum a afirmat partea rusă, aceasta este o imixtiune tipică īn afacerile interne ale țării și o manifestare a hegemoniei."

Diplomatul a remarcat că, īn ziua de azi, un reprezentant al Ministerului rus de Externe, cānd a fost īntrebat despre ingerința īn afacerile Xiangang, a spus că intervenția țărilor occidentale īn afacerile interne ale Chinei nu este doar o intervenție teoretică, ci și un mijloc de izolare a Chinei. Aceste manifestări indică clar că unele țări occidentale joacă un rol conducător īn manifestațiile violente din Hong Kong, dezvăluie adevăratele planuri ale forțelor străine de a incita acțiuni violente pentru a sfărīma stabilitatea īn Hong Kong. China susține pe deplin această opinie și o apreciază.

Găn Șuan (Geng Shuang) a menționat intenția Chinei, īmpreună cu partea rusă, īn conformitate cu acordurile celor două state, să consolideze īn mod hotărīt și invariabil relațiile cuprinzătoare chino-ruse de interacțiune strategică și parteneriat īn noua eră, să dezvolte un schimb de experiență pe probleme de interes reciproc și să consolideze sprijinul reciproc pentru protejarea interesele comune.


pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la