Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
monaahmed2012 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Calarasi
cauta Barbat
25 - 46 ani
Agora / Opinii / West side story (Poveste din Cartierul de Vest)  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Povești despre «democrația britanică», «monarhia constituțională» și regina britanică

Constantinis, 31 august 2019



    Dac-ar fi să īntreb pe cineva cum e cu democrația īn Marea Britanie, aproape sigur mi-ar răspunde că această țară e o monarhie constituțională și un etalon, un far al democrației pe planetă. Dar dacă īntreb: «Ați văzut Constituția britanică ? Unde poate fi citită ?», ar fi īn dificultate, pentru că se pare că nu a existat niciodată. Personal am găsit īn rețea doar niște «abureli», ca de pildă:

«Constituția Regatului Unit este compusă din totalitatea legilor și regulilor care creează instituțiile statului, reglementează relațiile dintre aceste instituții sau reglementează relația dintre stat și individ. Aceste legi și reguli nu sīnt codificate īntr-un singur document scris. Legile și regulile constituționale nu au un statut juridic special.
Alternativă posibilă:
Constituția Regatului Unit este legea de bază conform căreia ar fi guvernat Regatul Unit. Constituția are cel mai īnalt statut juridic și toate celelalte legi și reguli trebuie să fie īn concordanță cu aceasta.
Amendament:
Legile și regulile constituționale pot fi adoptate, modificate sau abrogate de Parlament prin procedurile legislative ordinare.
Alternativă posibilă:
Va exista o Comisie pentru democrație, care va ține cont de funcționarea Constituției.
Modificările aduse Constituției pot fi propuse de către Comisia pentru democrație, de către guvern sau de oricare dintre Camerele Parlamentului.
Constituția poate fi modificată numai după aprobarea de către:
Două treimi din membrii FIECĂREI camere a Parlamentului ȘI majoritatea oamenilor care votează īn cadrul unui referendum....... »

«Eric Barendt se īntreabă, īn Oxford Journal of Legal Studies (Volume 17, Issue 1, Spring 1997, Pages 137–146), dacă Regatul  Unit are o constituție.

      Ei bine, părerea mea-i că nu există democrație īn Marea Britanie.  Dincolo de de spectacolul de iluzionism al campaniilor electorale britanice «democrația» se oprește. Parlamentul britanic este bicameral: Camera Comunelor (inferioară) și Camera Lorzilor (superioară). Spectacolul electoral vizează ocuparea băncilor camerei inferioare și... atīt. Camera Lorzilor (denumirea completă: «The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled») e ocupată de persoane cu «sīnge albastru» īn mod EREDITAR, ea are drept de VETO asupra oricărei decizii a Camerei Comunelor.

      Puterile reale ale reginei, acoperite cu un voal de metodică discreție, au fost evidente mai ales după anunțarea rezultatelor referendumului privind Brexit-ul. Cameron a mers la ceaiul de dimineață al reginei ca prim ministru și s-a īntors de la el ca simplu pensionar.
      Bine, īn mod oficial, Cameron și-a dat demisia prin propriul arbitru, dar tocmai īn aceasta constă puterea reală, nu formalizată, cīnd pentru a īndeplini dorințele reginei nu trebuie emise decrete – exprimarea pe cale orală a monarhului este suficientă.
      Cameron nu a fost singurul premier, reieșit din spectacolul electoral, pe care regina l-a demis. „Democrația este o procedură”, adică respectarea tuturor formalităților birocratice, iar despotismul este voința pură și nelimitată a despotului.
      Recent, au venit știri proaspete, care ne arată īncă o dată adevăratele puteri ale reginei britanice. Sky News a informat că noul premier britanic, Boris Johnson, intenționează să facă apel la regina Elisabeta a II-a cu o cerere de suspendare a parlamentului īntre 9 septembrie și 14 octombrie. «Să-și poată pune īn aplicare īn mod liber agenda politică internă.»
      Știți cum se numește dizolvarea parlamentului și/sau transferul puterilor sale către un lider unic, īn speță: șeful executivului ? Adică combinația de putere legislativă și executivă īntr-o singură persoană ? Aceasta se numește DICTATURĂ.
      Dictatura este o formă de exercitare a puterii de stat, īn care īntreaga putere a statului aparține unei singure poziții politice, reprezentată fie de o singură persoană (dictator), fie de grupul foarte restrīns de persoane cu interese comune. Dacă această cerere este acceptată, Boris Johnson nu va fi un dictator suveran, ci un «dictator prin procură». Īn zgarda scurtă a reginei. Și o ființă investită cu puterea de a crea dictatori nu este ea īnsăși un dictator ? Ce elaborat se minte «reigns but does not rule» (domnește dar nu stăpīnește). Pentru cine sīnt aceste povești ?
      Elisabeta a II-a poate schimba primii miniștri precum mănușile (apropo, și guvernatorii generali ai coloniilor), poate influența rezultatele alegerilor īn camera inferioară a parlamentului, poate gestiona direct informațiile (apropo, MI-6 a funcționat mult timp fără niciun temei legal, activitățile sale n-au fost reglementate de niciun act legislativ - de fapt era un serviciu privat al coroanei), poate da (a dat īn cazul revoltelor minerilor) ordin trupelor să suprime tulburările și multe altele. Și, īn acest mod, guvernează de 65 de ani.
      Dar «schimbarea regimului» nu-i necesară īn Regatul Unit sau īn Arabia Saudită (altă «democrație» aflată īn relații amiabile cu Londra), doar īn țările care nu se supun regulilor coloniale ale Londrei: Venezuela, Siria, Ucraina, Libia, Serbia, Irak, Iran, China, Rusia și probabil altele; īn «bunele tradiții britanice care trebuie respectate». Este amuzant cum acești occidentali, «fini observatori», văd lucruri inexistente și nu văd ceea ce este evident.




pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la