Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ela 22 Cluj
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
Agora / Cărți în limba romînă / Ludwig von Mises  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Ludwig von Mises - Acțiunea umană
pdf     3,09 Mbit


     Ludwig von Mises este un anti-Marx. S-a străduit să compună o lucrare pe măsura Capitalului lui Marx, în care să argumenteze superioritatea capitalismului practic în comparație cu socialismul teoretic. Și acest lucru l-a făcut cînd nimeni nu se aștepta la prăbușirea colosului cu picioare de lut, numit URSS.
     Ideea este următoarea: capitalismul este generat în mod practic de însăși evoluția societății umane, în timp ce socialismul a fost elaborat mai întîi teoretic, urmînd ca societatea să fie modelată după acest calapod. Dacă lucrurile stau chiar așa, rămîne de văzut.
     Pe scurt despre structura Acțiunii umane (carte despre care unii spun că este „Biblia economică a omului civilizat”): tratatul de economie are 7 părți în 39 de capitole.
     Prima parte descrie coordonatele acțiunii umane – se deschide, firesc, cu o exercițiu de viziune cu privire la om „ca ființă activă”, apoi inventariază „problemele epistemologice ale științelor acțiunii umane”, descrie și analizează „știința economică și revolta împotriva rațiunii”, analizează factorii „timp” și „incretitudine” în economia acțiunii umane; în fine, oferă o „primă analiză a categoriei de acțiune”, precum și legitățile care decurg din „acțiunea înăuntrul lumii”.
     Partea a doua a cărții este despre acțiunea în cadrul societății – mai precis, avem aici o panoramă cu privire la „societatea umană” și considerații ample despre „rolul ideilor” și despre „schimbul înăuntrul societății”.
     A treia parte este dedicată calculului economic – mai precis, „evaluării fără calcul”, „sferei calculului economic” și „calculului monetar ca instrument al acțiunii”.
     În cea de-a parta parte a cărții este analizată din mai multe perspective catalactica sau economia politică a societății de piață – în următoarele module: „domeniul și metoda catalacticii”, „piața”, „prețurile”, „schimbul indirect”, „acțiunea în fluxul temporal”, „dobînda”, „dobînda, expansiunea creditului și ciclul economic”, „munca și salariile”, „factorii de producție nonumani”, „datele pieței”, „armonia și conflictul intereselor”. 
     Cooperarea socială în absența pieței este tema majoră a părții a cincea a acestui tratat – cu subdiviziunile tematice privitoare la „construcția imaginară” și la „imposibilitatea calculului economic în sistemul socialist”.
     În partea a șasea a cărții sînt amplu și foarte convingător discutate condițiile de existență ale economiei de piață obstrucționate; și anume – „guvernul și piața”, „intervenția prin impozitare”, „restricționarea producției”, „intervenția în structura prețurilor”, „manipularea banilor și a creditului”, „confiscarea și redistribuirea”, „sindicalismul și corporatismul”, „economia politică a războiului”, „principiul bunăstării versus principiul economiei de piață”, „criza intervenționismului”. În fine, locul științei în societate este miza majoră pe care o asumă, o explică și o argumentează Ludwig von Mises.
     Cele trei direcții ale analizei din partea a șaptea, pe care o face marele gînditor al Școlii austrice, sînt despre „caracterul particular al științei economice”, despre „locul economiei politice în cunoașterea științifică” și despre „știința economică și problemele esențiale ale existenței umane”. O tablă de materii complementară, un indice de nume de autori și un indice tematic întregesc ediția romînească.



MediaFire


fileshare





pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la