Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl pe Simpatie
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
Agora / Opinii / „Eroul” Ucrainei Stepan Bandera  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Probabil unul dintre cei mai cunoscuți colaboratori ai regimului nazist, este considerat Stepan Bandera. Astăzi, numele său a devenit un simbol pentru reprezentanții organizațiilor naționaliste de extremă dreapta din Ucraina. Acești oameni astăzi se numesc „urmașii lui Bandera”.

Deși a predicat și a pus īn practică o ideologie detestabilă, īn Ucraina modernă are mulți admiratori și adepți care īl consideră un luptător pentru libertate și independență. Monumentele lui au fost ridicate īn această țară, īn special īn partea sa de vest, străzi au īnceput să poarte numele Bandera, au fost deschise muzee.

Și acest lucru nu a īnceput după Maidan, ci cu mult mai devreme, chiar la apusul URSS. Īn 2012, cīnd se presupunea că Ucraina a fost condusă de pro-rusul Ianukovici, Bandera a fost cetățean de onoare al nouăsprezece orașe ucrainene, inclusiv 4 centre regionale din Ucraina de Vest.

Īn general, atitudinea față de el este ambiguă. Dar, deși Bandera este considerat un simbol al naționalismului ucrainean, el nici nu a fost ucrainean.

Īn 2010, īn ajunul demisiei sale, președintele ucrainean Viktor Iușcenko a emis un decret prin care Bandera era declarat un erou al Ucrainei. Această decizie i-a īnfuriat pe mulți, atīt acasă, cīt și īn străinătate. Declarațiile politicienilor și personalităților publice din Rusia și Polonia au fost deosebit de dure.

Deputații Parlamentului European au făcut presiuni asupra președintelui nou ales al Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a anula decretul predecesorului său.

Astfel, Bandera a fost oficial un erou timp de peste trei luni, după care acest titlu i-a fost īnlăturat prin decizia Curții de district Donețk. Această decizie a fost motivată de faptul că a devenit eroul Ucrainei cu sfidarea constituției ucrainene.

Īn Legea fundamentală a țării este scris că numai cetățenii ei pot primi acest titlu. Și pīnă a murit, mult īnainte de 1991, nu a deținut niciodată cetățenia ucraineană. Īn viața sa scurtă și detestabilă, Stepan (de fapt Stefan) Bandera a reușit să fie cetățean al Austro-Ungariei și al Poloniei, apatrid. Există informații conform cărora avea și un pașaport german, dar acest lucru nu este exact. Se știe sigur că nu a avut niciodată pașaport ucrainean.

Adevărat, a existat un moment īn care a devenit aproape fondatorul statului ucrainean. Cīnd naziștii au ocupat Lvovul īn 1941, Legiunea naționaliștilor ucraineni (formată īn Germania din scursura societății ucrainene), constituită din două batalioane - Nachtigal și Roland - a intrat īn oraș īmpreună cu germanii.

Bandera a proclamat imediat crearea statului ucrainean.

Statul „independent” al lui Bandera  a durat o săptămīnă. Stăpīnii germani au evaluat īn mod negativ această soluție, au respins „guvernul” și l-au arestat pe „șeful statului”.
Adevărat, īn timpul detenției sale nu a avut de suferit, au fost create condiții confortabile, a fost īngrijit și prețuit. I s-a permis chiar să-și conducă de la distanță grupurile criminale.

Īn vara anului 1941, evreii din Lvov au fost supuși unui test teribil, iar naziștii germani nu au avut nimic de-a face cu asta. Masacrul a fost realizat de luptătorii OUN (organizație naționalistă ucraineană condusă de Bandera). Fără īndoială, fără ordinul personal al lui Stepan Bandera, acest lucru ar fi fost imposibil.

Există o versiune conform căreia liderul naționaliștilor ucraineni īși datorează ura animalică față de evrei originii lui evreiești.

Conform unor rapoarte, era un evreu de rasă pură, adică atāt după mamă, cāt și după tată. Ambii erau descendenți ai unor evreilor polonezi care au acceptat credința greco-catolică.

Și numele său nu īnseamn㠄banner” (drapel), după cum susțin unii naționaliști. Tradus din idiș, cuvāntul „Bandera” īnseamn㠄bīrlog” sau „bordel”. De aici a venit cuvīntul „bander” - stăpīnul bordelului.

Aspectul său este īn concordanță cu tipul semitic, astfel īncīt versiunea este destul de credibilă. Bandera și-a ascuns cu atenție originea.

Și, așa cum se īntīmplă uneori, evreul a devenit un antisemit teribil (se cunoaște și cazul Soros). El a īncurajat exterminarea propriei sale etnii. Adepții săi  au reușit să ucidă īn anii războiului aproximativ un milion de evrei. Au ucis īn masă nu numai evreii, ci și rușii, polonezii, bielorușii și chiar ucrainenii. Īn același timp, naționaliștii ucraineni au arătat o cruzime mult mai mare decīt naziștii germani; s-au descris cazuri cīnd aceștia au ucis prunci ai evreilor izbindu-i (ținīndu-i de picioare) cu capul de zid īn fața mamelor.

Nu este o coincidență faptul că atunci cīnd cei de la Fundația antifascistă Simon Wiesenthal au aflat despre atribuirea titlului de Erou al Ucrainei lui Bandera s-au adresat conducerii ucrainene și și-au exprimat „dezgustul profund” față de el.

Și astăzi, cīnd naționaliști contemporani ucraineni au făcut din nou simbolul și eroul Stepan Bandera, războiul a ajuns din nou īn Ucraina.

Istoria ne īnvață că nu ar trebui să se negocieze cu naziștii. Nu are sens ajungerea la un acord cu ei, pentru că niciodată n-au respectat acordurile.


Monumentul de la Ternopol al lui Bandera

„eroul” ucrainei stepan bandera probabil unul dintre cei mai regimului nazist, este considerat

19.7KB


pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la