Agora
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
Agora | Inregistrare | Login

POZE AGORA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Dulci-k
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
Agora / Opinii / Doi pe un balansoar: SUA - Iran  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Constantinis
Administrator

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 9154
Doi pe un balansoar: SUA - Iran






     Experții militari de la publicația americană The National Interest au efectuat o analiză a unui posibil conflict militar īntre Iran și Statele Unite și au ajuns la concluzii dezamăgitoare.

     Iranul va putea da un răspuns asimetric tangibil și va putea ieși din conflict fără pierderi semnificative. Dacă SUA vor īncepe o operațiune la sol, atunci pentru America se va sfīrși mai rău decīt īn Vietnam.
     
     Fiecare dintre părți īși va urmări propriile obiective, Statele Unite vor īncerca să dezactiveze sistemele de apărare aeriană ale Iranului, iar Iranul va īncerca să deterioreze toate bazele militare americane (și aliate) din Orientul Mijlociu, care sīnt aproape neprotejate antiaerian.

     Īn plus, Iranul poate scufunda tancurile petroliere americane care trec īn Strīmtoarea Hormuz și poate efectua un atac cibernetic asupra obiectelor ambilor aliați ai SUA și asupra obiectelor situate īn America.

     De partea Iranului joacă și teritoriul. Este foarte mare (este a 17-a cea mai mare țară), o parte a granițelor este formată din lanțuri montane (spre Turcia), iar pe o altă parte (spre Afganistan) sīnt deșerturi mari. De asemenea, de exemplu, populația iraniană este de trei ori mai mare decīt populația irakiană, pe care americanii nu au putut s-o īngenuncheze pīnă la capăt, ceea ce spune deja multe.

     Cea mai mare problemă va fi logistica. Statele Unite nu se vor putea pregăti īn liniște pentru o operațiune pe scară largă. Țările din apropiere nu vor fi de acord să devină cap de pod pentru desfășurarea trupelor americane. Turcia, Irak, Afganistan și Siria, situate īn apropierea Iranului, nu īși vor da niciodată permisiunea de a face acest lucru. Prin urmare, pentru operațiune, trebuie să cīștige mai īntīi īn oricare dintre aceste țări. Siria și Irakul au fost astfel de țări, dar, după cum știm, Statele Unite au eșuat lamentabil īn ele.

     Un alt element al ecuației este factorul rusesc. Relațiile dintre Moscova și Teheran indică clar un ajutor substanțial pentru Iran. Mai ales că īntre cele două țări există calea caspică de legătură, care nu poate fi blocată sub nicio formă.

     Pentagonul īnsuși a făcut deja calculul și a spus că, dacă va fi necesar să se efectueze o operațiune de succes, va trebui să folosească cel puțin 1,6 milioane de soldați. Este puțin probabil să trimită atīt de mulți din America, mai ales īnainte de alegeri.

     Drept urmare, operațiunea militară se va īncheia cu eșecul complet al trupelor americane. Vor opri astfel de calcule Pentagonul ? SUA au nevoie de un  conflict la scară mare dar pe alte meleaguri, iar Iranul posedă mari rezerve de petrol care pot fi jefuite democratic de căpușele americane. Nu trebuie uitat că timona americană se află la Tel Aviv și că Israelul e caracterizat de o ură maladivă īmpotriva Iranului și de o lipsă totală de scrupule.




pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la